Novogodišnja torta koju će vaši ukućani obožavati: Samo 6 sastojaka, ne peče se i obavezne su napolitanke
Foto: Printscreen/ Youtube/ Home Made Recipes

recept

Novogodišnja torta koju će vaši ukućani obožavati: Samo 6 sastojaka, ne peče se i obavezne su napolitanke

Jednostavno je stvorena za svaku priliku!

Objavljeno:

Iako se obično veruje da je Havana torta nazvana tako zato što potiče sa Kube, za to nema pouzdanih podataka. Ono što je nesumnjivo jeste da je ona tako lagana i kremasta da je idealna za tople dane u kakvima uživaju u Havani, ali je isto tako prijatan domaći slatkiš za hladnije mesece – jednostavno je stvorena za svaku priliku!

Orašasti plodovi koji su deo Havana torte neizostavan su deo zimske kuhinje i prazničnih dezerta (baš kao i predivni karamel), pa je ova poslastica sve popularnija i tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika.

Najbolje od svega je to što se kora za ovu tortu ne peče, ona se priprema relativno brzo, a ima i tek nekoliko sastojaka, te je ekonomičnije rešenje od složenih torti sa više kora i filova. Zadovoljstvo na nepcima je, međutim, isto kao da ste proveli dan u kuhinji!

Havana torta
Havana tortafoto: Printscreen/ Youtube/ Home Made Recipes

Sastojci:

1 litar mleka

30 gr želatina

400 grama šećera

pola litra slatke pavlake

200 grama pečenih lešnika

200 grama napolitanki sa lešnikom

1 / 3 Foto: Printscreen/ Youtube/ Home Made Recipes

Priprema

Uz mešanje, na tihoj vatri otopiti polovinu od odvojene količine šećera (dakle, oko 200 grama). Zatim je izlijte na tacnu prekrivenu pek-papirom i ostavite da se stegne i prohladi. Uzeti 150 mililitara mleka i ubaciti želatin da nabubri. Ostatkom mleka preliti preostalih 200 grama šećera, pa stavite da provri na srednjoj vatri. Kad proključa, dodajte želatin i mešajte nekoliko minuta, pa stavite da se hladi na sobnoj temperaturi i posle sat vremena odloižite u frižider. Trebalo bi da dobijete nešto gušću smesu.

U odvojenoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti s mešavinom od mleka i želatina.

Postoje različite verzije Havana tortefoto: Alba_alioth/Shutterstock

Zatim onu prvu turu šećera koja se ohladila i stegla na tacni izlomite na manje komade, pomešajte sa izlomljenim napolitanka i lešnicima i stavite u blender. Uzmite kalup za torte i prekrijte ga providnom folijom (ne štedite foliju i obložite nekoliko puta). Po dnu pospite malo ove smese iz blendera, pa sipajte deo fila od mleka, slatke pavlake i želatina. Ponovo poređajte smesu iz blendera, pa opet fil i tako dok ne potrošite sav materijal.

Na kraj treba da idu suvi sastojci, odnosno miks izlomljenog šećera, napolitanki i lešnika.

Kad sve rasporedite, odložite tortu u frižider da prenoći.

Ujutro izvadite folijom (da vam ne bi ispala, treba da bude više slojeva!), stavite u zvono za torte. Secite parčite i uživajte u svakom zalogaju!

Bonus video:

14:32

PODNEVNI DNEVNIK 27.12.2024

(Espreso / Glossy /Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.