recept
Novogodišnja torta koju će vaši ukućani obožavati: Samo 6 sastojaka, ne peče se i obavezne su napolitanke
Jednostavno je stvorena za svaku priliku!
Iako se obično veruje da je Havana torta nazvana tako zato što potiče sa Kube, za to nema pouzdanih podataka. Ono što je nesumnjivo jeste da je ona tako lagana i kremasta da je idealna za tople dane u kakvima uživaju u Havani, ali je isto tako prijatan domaći slatkiš za hladnije mesece – jednostavno je stvorena za svaku priliku!
Orašasti plodovi koji su deo Havana torte neizostavan su deo zimske kuhinje i prazničnih dezerta (baš kao i predivni karamel), pa je ova poslastica sve popularnija i tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika.
Najbolje od svega je to što se kora za ovu tortu ne peče, ona se priprema relativno brzo, a ima i tek nekoliko sastojaka, te je ekonomičnije rešenje od složenih torti sa više kora i filova. Zadovoljstvo na nepcima je, međutim, isto kao da ste proveli dan u kuhinji!
Sastojci:
1 litar mleka
30 gr želatina
400 grama šećera
pola litra slatke pavlake
200 grama pečenih lešnika
200 grama napolitanki sa lešnikom
Priprema
Uz mešanje, na tihoj vatri otopiti polovinu od odvojene količine šećera (dakle, oko 200 grama). Zatim je izlijte na tacnu prekrivenu pek-papirom i ostavite da se stegne i prohladi. Uzeti 150 mililitara mleka i ubaciti želatin da nabubri. Ostatkom mleka preliti preostalih 200 grama šećera, pa stavite da provri na srednjoj vatri. Kad proključa, dodajte želatin i mešajte nekoliko minuta, pa stavite da se hladi na sobnoj temperaturi i posle sat vremena odloižite u frižider. Trebalo bi da dobijete nešto gušću smesu.
U odvojenoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti s mešavinom od mleka i želatina.
Postoje različite verzije Havana tortefoto: Alba_alioth/Shutterstock
Zatim onu prvu turu šećera koja se ohladila i stegla na tacni izlomite na manje komade, pomešajte sa izlomljenim napolitanka i lešnicima i stavite u blender. Uzmite kalup za torte i prekrijte ga providnom folijom (ne štedite foliju i obložite nekoliko puta). Po dnu pospite malo ove smese iz blendera, pa sipajte deo fila od mleka, slatke pavlake i želatina. Ponovo poređajte smesu iz blendera, pa opet fil i tako dok ne potrošite sav materijal.
Na kraj treba da idu suvi sastojci, odnosno miks izlomljenog šećera, napolitanki i lešnika.
Kad sve rasporedite, odložite tortu u frižider da prenoći.
Ujutro izvadite folijom (da vam ne bi ispala, treba da bude više slojeva!), stavite u zvono za torte. Secite parčite i uživajte u svakom zalogaju!
Bonus video:
(Espreso / Glossy /Prenela:M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!